Работилница за репортери

За проекта

„Работилница за репортери“ е онлайн журналистическо обучение-конкурс, предназначен за ученици от 9. до 12. клас от цяла България, който през 2021 се реализира за шеста поредна година.
Същинската част на журналистическото обучение-конкурс се провежда в рамките на три месеца и преминава под менторството на популярни журналисти и професионалисти в сферата. Участниците получават онлайн обучения – презентации и участват в онлайн уъркшопове с ментори, подготвят конкурсни материали в жанровете: есе, репортаж, коментар, интервю, портрет, пътепис, анализ и други, които биват публикувани онлайн – в сайта на проекта и в EspressoNews.bg.
Материалите на участниците се оцеяват от авторитетно жури, което излъчва финалисти и определя големия победител. Отличените участници получават награди: плакети, грамоти, предметни награди, възможност за прием в УНСС без кандидатстудентски изпит, стажове и други.

Нашите цели

Да се покаже Добрият пример, в лицето на изявени и вдъхновяващи личности от миналото и съвремието ни, с ярка професионална и житейска биография – исторически личности, активисти, дарители, културни дейци, спортисти, бизнесмени, инженери, архитекти, учени, хора на изкуството, индустриалци и др.

Да бъдат представени и популяризирани историческите, културните и природни богатства и икономически потенциал на България

Да се развият таланта и уменията на учениците за творческо писане, за анализ, боравене и представяне на информация